Function Disabled

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο ΚΥΚΝΟΣ ΕΣΤΙ Ο ΕΝ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ = ΕΑΥΤΟΣ

Ο αστερισμός του κύκνου αποτελεί με τη Λύρα και τον Αετό το θερινό τρίγωνο του καλοκαιριού, κατά την Πολιτεία Πλάτωνος φαίνεται να είναι η μεταθανάτια οικία του μύστη Ορφέα δίπλα στην λύρα του. Και επειδή οι αρχαίοι το όνομα του αστερισμού το απέδιδαν κυρίως στο φωτεινότερο του αστέρι,ίσως ο Ντενέμπ ή α-Κύκνου να είναι ο Ορφέας. Ο κύκνος είναι ιερό πουλί του υπερβόρειου Απόλλωνος. Άρμα με 2 λευκούς κύκνους τον έφερναν στην υπερβόρεια χώρα όπου πέρναγε το χειμώνα του.

Στην Σανσκριτική Παράδοση, Κύκνο αποκαλούν τον υψηλό γιόγκι-μύστη ως paramahansa και το πουλί αυτό είναι ιερό γιατί μπορεί να ξεχωρίσει το γάλα από το νερό σε ένα δοχείο με νερωμένο γάλα(υψηλή διακριτική ικανότητα-budhi).

Ο ΚΥΚΝΟΣ  ΕΣΤΙ Ο ΕΝ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ = ΕΑΥΤΟΣ.

Ο Νάρκισσος παριστάνεται να κοιτά τον εαυτό του σε λίμνη,ακίνητος και συμβολίζει το ανώτερο Εγώ,τον Παρατηρητή που κοιτά δια του νερού που είναι ο Νους τον Βυθό.Παρόμοια στο παραμύθι ο Κύκνος κοιτά τον εαυτό του στη λίμνη και αρέσκεται στην ομορφιά του!


Δεν είναι όμως η ομορφιά του αυτό που κοιτά.Είναι αυτό  που βρίσκεται πίσω από το είδωλο στη λίμνη αλλά και το ίδιο το νερό-νου.Είναι ο Βυθός της λίμνης.Εκεί βλέπει τον αληθινό Εαυτό του,αφού ηρεμήσει η επιφάνεια της λίμνης από τους κυματισμούς.Αυτό είναι το έργο του Κύκνου-Εγώ μας.Να ηρεμήσουμε το νερό γύρω μας,το Νου μας και να το καθαρίσουμε με τη βοήθεια του δασκάλου μας από τη θολούρα.

Αφού ησυχάσει και καθαρισθεί ο Νους από τις εξωτερικές και εσωτερικές επιδράσεις,τότε ο άνθρωπος-κύκνος-νάρκισσος δηλ το Εγώ μας παρατηρεί τον αληθινό,  τον αιώνιο άνθρωπο.Το ασχημόπαπο στο παραμύθι από ατελής Εγώ εξελίσσεται σε πεντάμορφο κύκνο,σε υπέροχο ανώτερο εγώ που αντικρύζει τον αληθινό Εαυτό του στο Βυθό της λίμνης-Νου και πετάει αγέρωχα στον Αιθέρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου