Function Disabled

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

18/10/2012
Συνέντευξη Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι


Για να δούμε τα πράγματα από την αρχή, πώς αποφασίσατε ν' ασχοληθείτε με τη Γιόγκα;

Ζούσαμε στην Αυστραλία, μιά ήπειρο που δίνει πάρα πολλά ερεθίσματα και η οικογένεια μου ακολουθούσε τη Γιόγκα. Σ' αυτό το περιβάλλον έμαθα από πολύ μικρή να ενδιαφέρομαι για το νόημα της ύπαρξης μας και να θέλω να βρω το βαθύτερο νόημα της ζωής. Αυτές οι ανησυχίες με οδήγησαν στο ν' αφήσω την Αυστραλία. Να ταξιδέψω αρκετά αναζητώντας απαντήσεις και να καταλήξω στην Ινδία, όπου και συνάντησα το δάσκαλο μου. Όταν τον βρήκα, αυτός με βοήθησε να ανακαλύψω τις απαντήσεις όσων με απασχολούσαν καθώς και τη βαθύτερη αλήθεια. Στην Ινδία η εκπαίδευση ήταν πραγματικά εντατική, ακόμη και σκληρή, πράγμα απαραίτητο για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις του για να καταλάβει την ανθρώπινη φύση του και να βοηθήσει την ανθρωπότητα. Όταν πια εκπαιδεύτηκα σ' αυτό το αρχαίο σύστημα, που όμως στην ουσία είναι πάντα σύγχρονο, μ' έστειλαν στην Ελλάδα για να μιλήσω και να διδάξω τη Γιόγκα.

Σας έστειλαν στην Ελλάδα!

Ναι μου πρότειναν την Ελλάδα, για την οποία είχα πάντα ένα πάθος και είχα έρθει παλιότερα αλλά για λίγο. Τώρα θα είχα περισσότερο χρόνο για να μείνω εδώ.

Και τώρα βρίσκεστε εδώ διδάσκοντας Γιόγκα. Τι μπορεί να προσφέρει αυτό το αρχαίο ανατολικό σύστημα στο σύγχρονο δυτικό άνθρωπο;

Όσο περισσότερο ταξιδεύω, τόσο μικρότερες μου φαίνονται οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους Ανατολής και Δύσης. Στην ουσία είμαστε ένα. Ίσως ο κύριος τομέας που η Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο, είναι η απελευθέρωση από το άγχος και το στρες. Όλοι υποφέρουμε τόσο πολύ από σωματικό αλλά και νοητικό και συναισθηματικό στρες, που χρειαζόμαστε τη Γιόγκα μια και αυτή έχει την ικανότητα να μας κάνει να το ξεπεράσουμε και στα τρία επίπεδα. Όταν έχουμε μεγάλη εσωτερική ένταση δεν μπορούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας ελεύθερα, ούτε να μεταφέρουμε τα συναισθήματα μας σε κάποιον
άλλο. Βεβαίως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες ψυχοσωματικές ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα.

Όπως και να το κάνουμε όμως, ο δυτικός τρόπος ζωής διαφέρει απ' αυτόν της Ανατολής. Για να μπορέσει να κερδίσει κάτι ο άνθρωπος της Δύσης από τη Γιόγκα μήπως θ' αναγκαστεί να προσαρμόσει τη ζωή του σε κάποια διαφορετικά πρότυπα;

Όχι. Η Γιόγκα δεν σου λέει ν' αλλάξεις τη ζωή που κάνεις, δεν σου λέει πώς να ζήσεις τη ζωή σου απλώς όταν προστεθεί σ' αυτόν που ο καθένας πιστεύει ότι είναι ο τρόπος της ζωής που του ταιριάζει, βελτιώνει την ποιότητα του.


Και η θρησκευτική πίστη του καθενός δεν παίζει κάποιο ρόλο;

Η Γιόγκα είναι επιστήμη και όχι θρησκεία και δεν μπερδεύεται στις θρησκευτικές, εθνικές ή κοινωνικές ιδέες των ανθρώπων.

Καθώς όμως η Γιόγκα μπαίνει στη ζωή κάποιου περισσότερο, καθώς η εκπαίδευση προχωράει, τότε μήπως χρειάζεται να τροποποιήσει τη ζωή του ακολουθώντας για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων, κάποια δίαιτα ή να κάνει πιο έντονη την πίστη του σε κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό;

Η οποιαδήποτε αλλαγή έρχεται μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο. Όταν υπάρχει εσωτερική ειρήνη γινόμαστε πιο δημιουργικοί, χειριζόμαστε καλύτερα τις διάφορες καταστάσεις κι έχουμε καλύτερη συμπεριφορά στους χώρους που κινούμαστε. Η αλλαγή αυτή είναι εσωτερική και έρχεται με φυσικό τρόπο. Η Γιόγκα απλώς επιταχύνει αυτό που γίνεται στη ζωή μας. Η ίδια αλλαγή που θα έρχονταν σταδιακά σε δέκα χρόνια, μπορεί να γίνει στο διάστημα ακόμη και ενός μήνα. Άρα είναι μια προέκταση του εαυτού μας που δεν απαιτεί περιορισμούς.

Τι είναι η Γιόγκα που διδάσκετε εδώ;

Διδάσκουμε Ολοκληρωμένη (Integral) Γιόγκα, έναν τύπο που συνδυάζει πολλούς κλάδους της Γιόγκα και Τάντρα, έτσι ώστε η προσωπικότητα του ατόμου να γίνει πιο ισορροπημένη. Αναπτύσσεται η φυσική και πνευματική προσωπικότητα αλλά και η συναισθηματική έκφραση, οι ψυχικές δυνάμεις και οι πνευματικές ικανότητες. Δηλαδή αναπτύσσονται παράλληλα και αρμονικά όλες οι ανθρώπινες πλευρές. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, διδάσκουμε τεχνικές που δίνουν δύναμη στο σώμα και χαρίζουν ισορροπία στα σημαντικά κανάλια ενέργειας που ελέγχουν την καλή κατάσταση της υγείας του νου και του σώματος, τεχνικές χαλάρωσης που διώχνουν την ένταση αλλά και τον πόνο και μας απελευθερώνουν από τα δυσάρεστα υπολείμματα προηγουμένων εμπειριών. Οι φόβοι, τα άγχη, οι στεναχώριες, τα κόμπλεξ εξωτερικεύονται και ξεπερνιούνται και τότε μπορούμε να περάσουμε στις τεχνικές συγκέντρωσης που αναπτύσσουν τη δύναμη του νου, την ικανότητα να τον χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, κι έπειτα να περάσουμε στο διαλογισμό. Η τεχνική του διαλογισμού αναπτύσσει τις τεράστιες δυνάμεις του ατόμου, δυνάμεις που δεν υποψιάζεται καν. Λοιπόν, διδάσκουμε όλες αυτές τις μορφές της Γιόγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου