Function Disabled

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μοίρα και ελεύθερη βούληση


Μοίρα και ελεύθερη βούληση
Στα Ταντρικά κείμενα λέγεται ότι το Άναχατ τσάκρα είναι εκεί που οι σκέψεις κι επιθυμίες του ατόμου υλοποιούνται κι εκπληρώνονται. Βασικά, υπάρχουν δύο τρόποι να σκέφτεται κανείς, εξαρτημένα ή ανεξάρτητα. Μέχρι το Μάνιπουρ τσάκρα ισχύει η πρώτη προσέγγιση, απο τη στιγμή όμως που η Σάκτι διαπεράσει το Άναχατ, η δεύτερη προσέγγιση παίρνει το προβάδισμα.
Αυτό σημαίνει ότι όσο η συνειδητότητα έχει το επίκεντρο της στα κατώτερα Τσάκρας, παραμένετε εντελώς εξαρτημένοι απο αυτό πού ήδη είναι εντεταλμένο για  εσάς, τη μοίρα ή το πεπρωμένο σας.

Αυτό λέγεται Πραραμπντα Κάρμα. Ακόμη και η αφύπνιση των κατώτερων Τσάκρας δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Απο τη στιγμή που η συνειδητότητα περάσει στο Μάνιπουρ Τσάκρα, γίνεστε κύριος μερικών καταστάσεων της ζωής, εξακολουθείτε όμως να επηρεάζεστε και να δεσμεύεστε απο το Πραραμπντα Καρμα σας. Ξέρετε ότι μπορείτε να του ξεφύγετε, αλλά δεν ξέρετε πώς.
Τα κατώτερα Τσάκρας ανήκουν στον εμπειρικό κόσμο του σώματος, του νού και των αισθήσεων. Τα άτομα που δέχονται τη μοίρα τους σαν αναπόφευκτη, δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει Μούλανταρ και Σουαντισθάν Τσάκρα. Το Μάνιπουρ θεωρείται κι αυτό γήινο, αν και βρίσκεται στα σύνορα μετα των θνητών και αθανάτων πεδίων. Εκείνοι που ενεργητικά διαμορφώνουν το δικό τους πεπρωμένο με τη δύναμη της θέλησης που διοχετεύεται σε μια θετική κατεύθυνση κι οδηγεί στην πραγμάτωση και την επίτευξη, βρίσκονται στην περιοχή του Μάνιπουρ.

Το άναχατ τσάκρα είναι σχεδόν εντελώς περα απο αυτές τις εμπειρικές διαστάσεις. Εδώ, συνειδητοποιεί κανείς ότι η μοίρα είναι φυσικά αληθινή, μπορεί κανείς όμως να πάει παρολα αυτα πέρα απο τις επιταγές της. Είναι σαν να πετάτε κατι στον ουρανό. Αν είστε σε θέση να εκσφενδονίσετε αυτό το αντικείμενο πέρα απο το πεδίο της βαρύτητας, τότε αυτό δεν θα τραβιέται πια κάτω απο τις μαγνητικές δυνάμεις της γής. Όπως ακριβώς ενας πύραυλος εξαπολύεται με τρομακτική ταχύτητα για να πάει πέρα απο τη μαγνητική έλξη της γής, έτσι και η συνειδητότητα επιταχύνεται στο Άναχατ φτάνοντας την ταχύτητα της ελεύθερης θέλησης, για να ξεπεράσει την έλξη των κοιμισμένων Σαμσκάρας.

Μόνο όταν φτάσετε στο Άναχατ Τσάκρα γίνεστε Γιόγκι. Μέχρι τότε, είτε είστε στο Μούλανταρ, το Σουαντισθάν ή το Μάνιπουρ, είναι ένας ασκούμενος στην Γιόγκα. Στο Άναχατ γίνεστε Γιόγκι, επειδή εδραιώνεστε πλήρως στη γιογκική συνειδητότητα κι εξαρτάστε αποκλειστικά απο τη δύναμη της δικής σας συνειδητότητας μάλλον, παρα απο ο,τιδήποτε είναι εξωτερικό ή έχει να κάνει με την πίστη.

Εκλπήρωση επιθυμιών
Στο Άναχατ Τσάκρα, γίνεται πραγματικότητα η ελευθερία ενος ατόμου, καθώς δραπετεύει απο μια προκαθορισμένη μοίρα ή πεπρωμένο. Σύμφωνα με τις Τάντρας, στη ρίζα του Άναχατ υπάρχει ενα δέντρο εκπλήρωσης επιθυμιών που ειναι γνωστό σαν Κάλπα Ταρου ή Κάλπα Βρικσα. Όταν αυτό το δέντρο αρχίζει να καρποφορεί, ο.τιδήποτε σκέφτεστε ή επιθυμείτε, γίνεται πραγματικότητα.

Κανονικά, έχουμε παρα πολλες επιθυμίες, αυτές όμως σπάνια είναι κάτι παραπάνω απο ενα ονειροπόλημα. Αν όμως αυτές ήταν να γίνουν όλες πραγματικότητα, θα αρχίζαμε γρήγορα να αναρωτιόμαστε αν θέλουμε οι επιθυμίες μας καν να εκπληρωθούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να εξαρτώνται μάλλον απο τη μοίρα, παρα να πάρουν την ευθύνη της δημιουργίας του δικού τους πεπρωμένου, και καλά κάνουν. Υπάρχει μια ωραία ιστορία που λέγεται συχνά για να απεικονίσει αυτό.


Κάποτε ένας ταξιδιώτης καθόταν κάτω απο ένα δέντρο. Ενοιωθε πολύ κουρασμένος και ήθελε να πιεί κάτι. Έτσι, σκέφτηκε ένα καθαρό ρυάκι, κι αμέσως άκουσε κελάρισμα του νερού δίπλα του. Αφού ήπιε νερό, σκέφτηκε ότι θα ήθελε να έχει λίγο φαγητό για να ικανοποιήσει την πείνα του, κι αυτό εμφανίστηκε αμέσως δίπλα του. Μετα, καθώς ένοιωθε κουρασμένος και σκέφτηκε ότι θα ήθελε να ξεκουραστεί, εμφανίστηκε εκεί μπροστά του ένα κρεβατι, κι έτσι πήγε για ύπνο. Ο ανόητος άνθρωπος δεν ήξερε ότι είχε πάει να αναπαυθεί κάτω απο το δέντρο της εκπλήρωσης των επιθυμιών. Το βράδυ όταν ξύπνησε, ο ήλιος είχε κιόλας δύσει κι είχε πέσει η νύχτα.
Σηκώθηκε και ήλθε στο νού του η σκέψη: Ώ, τι τρομερό σκοτάδι, μπορεί να έλθουν οι τίγρεις κα να με φάνε’. Κι έτσι έγινε.....
Αυτό είναι που συμβαίνει στον καθένα που αφυπνίζει την ικανότητα της εκλπηρωσης των επιθυμιών χωρίς επαρκή προετοιμασία. Αν η συνειδητότητα αφυπνιστεί στο Άναχατ, αλλά δεν ξέρετε τις δυνάμεις του νού σας, ή έχετε αρνητικές, απαισιόδοξες στάσεις, σκοτεινές προσεγγίσεις στη ζωή, ανησυχίες, φόβους και πολλές άλλες αρνητικές νοητικές τάσεις, τότε αμέσως θα πέσετε θύμα σε αυτές.

Αν, συμβεί αυτό, διακινδυνεύετε την πιθανότητα να πέσετε απο το Άναχατ. Κι αν πέσετε απο το Άναχατ, είναι ζήτημα αν υπάρχει καμμιά πιθανότητα να κάνετε δεύτερο ξεκίνημα. Για να αποφύγετε μια πτώση στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να είστε πάντα σε επαγρύπνηση, όπως η αντιλόπη, που είναι ευαίσθητη σε κάθε ήχο. Για αυτό το λόγο, η αντιλόπη είναι το όχημα του Άναχατ. Δεν είναι σύμβολο της ανησυχίας, αλλά της επαγρύπνησης.
Όταν ο,τιδήποτε επιθυμείτε βγαίνει αληθινό, αυτο σας κάνει πολύ ευτυχείς, αλλά ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να αναλύετε συνεχώς την στάση σας προς τον εαυτό σας και τους άλλους. Χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικός με τις σκέψεις αμφιβολίας. Για παράδειγμα, αν η καρδιά σας κτυπήσει γρήγορα μερικές φορές και σκεφτείτε: ‘ίσως έχω στηθάγχη’, ή αν με ένα πόνο στην κοιλιά σκεφτείτε: ‘έχω σκωληκοειδιτιδα ή χολή’, τέτοιες σκέψεις μπορεί να φέρουν σαν αποτέλεσμα πολλά προβλήματα και διαταραχές. Πρέπει επίσης να είστε σε επαγρύπνηση για τις σκέψεις αμφιβολίας όσον αφορά άλλους: ‘ίσως αυτος ο άνθρωπος να είναι εχθρός μου’, ‘ ο γιός μου είναι άρρωστος, ίσως πεθάνει’, ‘ ο φίλος μου δεν με πήρε τηλέφωνο, μάλλον θα είχε κάποιο ατύχημα’. Είναι σημαντικό να έχουμε σταθερό έλεγχο κι ετοιμότητα πάνω στις νοητικές τάσεις και φαντασιώσεις του νού.

Κάθε στιγμή μας έρχονται σκέψεις κάθε λογής, που αφορούν το σώμα, τα παιδιά, τη σύζυγο, την οικογένεια, τις χρηματικές, κοινωνικές, οικονομικές ή πολιτικές καταστάσεις. Άν η Κουνταλίνι κοιμάται, αυτές οι σκέψεις δεν έχουν δύναμη. Όταν όμως η Κουνταλίνι ξυπνήσει στο άναχατ Τσάκρα, όλες αυτές οι σκέψεις ξεφνικά γίνονται πραγματικότητες. Αν δεν είμαστε σε επαγρύπνηση συνεχώς σε αυτό το στάδιο, θα χάσουμε το κεφάλι μας απο τα ίδια μας τα χέρια.

Στο Ταντρικό κείμενο Σαουνταρυα Λαχαρι,
αυτή η διαδικασία εκπλήρωσης επιθυμιών περιγράφεται πολύ σωστά σαν Τσινταμανι, ή το πετράδι της εκπλήρωσης των επιθυμιών. Εδώ, η λέξη Τσιντα σημαίνει ‘διαδικασία της επιλεκτικής σκέψης’ και Μανι σημαίνει ‘πετράδι’. Επομένως, Τσινταμανι σημαίνει το ‘πετράδι της σωστής και θετικής σκέψης’. Στο κείμενο αυτό, το Άναχατ περιγράφεται σαν ο κήπος των Ντέβας. Στο κέντρο υπάρχει μια μικρή θεική λίμνη μεσα στην οποία είναι το Τσινταμανι. Δεν είναι απαραίτητο να αποκτηθεί αυτό το πετράδι. Αν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε κοντά του, αυτό αρκεί. Τότε, ο,τιδήποτε σκέφτεστε βγαίνει αληθινό.

Αναπτύσσοντας ενα νέο τρόπο σκέψης
Όταν το Άναχατ Τσάκρα ανθίζει κι αφυπνίζεται, πρέπει να έχετε πολύ καλές Σάνγκα, ή σχέσεις. Δεν θα πρέπει ποτέ να έχετε σχέσεις με άτομα που εξαρτώνται απο τη μοίρα τους. Αντίθετα, θα πρέπει πάντα να σχετίζεστε με άτομα που εξαρτώνται απο την πίστη. Πρέπει να έχετε ακλόνητη πίστη στη δύναμη της δικής σας θέλησης. Ακόμη και μπροστά σε τρομακτικές αντιξοότητες, να είστε ακλόνητοι. Τότε θα πετύχετε.

Η δύναμη θέλησης δεν είναι ποτέ προιόν υποβολής.
Αν είστε άρρωστοι και πείτε εκατό φορές, ‘είμαι καλά, είμαι καλά, είμαι καλά...’ αυτό λέγεται αυθυποβολή. Δεν είναι θέληση. Η θέληση είναι κάτι παραπάνω απο αυτό. ‘παρολο που ο γιός μας πάσχει απο τη χειρότερη ασθένεια και η ιατρική επιστήμη έχει δηλώσει ότι πρόκειτε να πεθάνει, ξέρω ότι δεν θα πεθάνει.’ Έτσι χρειάζεται να σκέφτεστε και να χρησιμοποιείτε τη θέληση σας.

Έτσι, η πρώτη προετοιμασία για την αφύπνιση του Άναχατ είναι να αλλάξετε ολόκληρο τον τρόπο σκέψης σας. Αν είστε ο τύπος του ατόμου του οποίου οι σκέψεις και επιθυμίες συχνά βγαίνουν αληθινες, ακόμη κι όταν οι συνθήκες φαίνονται να αντιτιθενται σε αυτη την έκβαση, τότε είναι απαραίτητο να αναπτύξετε κάποια προσοχή παραλληλα με ένα νέο τρόπο σκέψης.

Πρέπει να γίνετε εξαιρετικά αισιόδοξοι και θετικοί, πάντα γεμάτοι ελπίδα. Δεμ πρέπει ποτέ να κολλάτε στην αρνητικότητα του νού. Σωματικά, νοητικά και πνευματικά, πρέπει να είστε εντελώς σε ειρήνη με τον εαυτό σας, με τους ανθρώπους έξω και με ολόκληρη την κοινωνία εν γένει. Αν και ο κόσμος είναι γεμάτος συγκρούσεις, αντιφάσεις και βαθειές έχθρες, χρειάζεται να νιώθετε πάντα ειρήνη σε ολόκληρη την ύπαρξη σας. Ποτέ να μην είστε αρνητικοί για καμμιά κατάσταση στη ζωή. Ακόμη και αν συναντήσετε έναν δολοφόνο, έναν αδιόρθωτο τζογαδόρο, ή ένα διεφθαρμένο, για σας είναι καλός άνθρωπος. Κάθε κατάσταση είναι καλή για σας και το μέλλον είναι πάντα λαμπρό. Σε όλες τις συνθήκες αυτή πρέπει να είναι η στάση σας. Δεν έχει καμμιά διαφορά αν είστε μεσα στη φτώχεια, βάσανα, ασθένεια, συγκρουση, διαζύγιο, συναισθηματικές κρίσεις και διαφωνίες. Είναι όλα μέρος του καλού, γι αυτό δεχτείτε τα.

Χρειαζεται να έχετε μόνο μια σκέψη σταθερά. "Ολόκληρος ο κόσμος είναι μέσα μου", ή "Είμαι μέσα στον καθένα". Όταν είστε σε θέση να αναπτύξετε αυτο το καθολικό είδος στάσης, η Κουνταλίνι θα λάμψει ορμώντας μπροστά και διατρυπώντας το πέμπτο Τσάκρα - το Βισούντι, το κέντρο της αθανασίας. Αυτή είναι η σημασία και σπουδαιότητα του Άναχατ.

Ίσως καλύτερο Μάντρα για το κέντρο της καρδιάς είναι το Ομ Σαντι. ‘Ομ’ είναι η παγκόσμια κοσμική δόνηση η οποία διαπερνάει ολόκληρη τη δημιουργία και ‘Σαντι’ σημαίνει ειρήνη.

Παραμαχάμσα Σατυανάντα Σαρασουάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου